Zing

La Palma, Mallorca

Capsicum chinense

Styrke: Syk, 1,5 millioner Scoville

Vekst: 6/10

Produktivitet: 8/10

Vanskelighetsgrad: 6/10


Nå begynner det å bli hett her.

Zing kommer fra et lite firma på Mallorca som heter "Semillas LA Palma". Firmaet oppgir ikke foreldrene, men hevder at den er sterke enn en Carolina Reaper. Om dette er sant, kan vi ikke si før den er blitt testet offisielt, men jeg kan si deg dette: Jeg har hatt reapere som ligger et godt stykke under denne i styrke.

Jeg er jo så heldig at jeg har alle disse sortene, så jeg kan skrive om mine egne erfaringer og opplevelser av dem. Smake må jeg også, og denne var ikke den morsomste å smake på.

Smaken er litt spesiell i forhold til mange andre av de "superhotte", hvor de ofte er ekstremt søte og florale. Denne har den samme florale smaken, med en liten bitterhet i seg. Bitterheten står ikke på noen måte i veien for smaken, men det gjør den litt mer kompleks enn f.eks. en Carolina Reaper.

Sorten er ennå ikke helt stabil, men den er ikke langt unna. Den vil vokse som en typisk Chinense, med en sterk stilk og god grenspredning. Den vil vokse mer i høyden enn i bredden, men vil buske seg ut etter hvert. Fruktene vil ofte ligne veldig på Carolina Reaper, med mange får små haler og har svært knotrete utseende. Produktiviteten virker å være relativt høy, med klaser av frukt som dannes ved bladskillene.

Når vi snakker om chilier som ligger helt i av toppen av Scoville-skalaen, må man være ganske modig for å bruke denne fersk. Generelt sett er Chinense-familien helt perfekt til større gryteretter, til tørking, knusing til pulver eller til å lage sauser med.


Papaya Papi
Løkken Gård, Hvaler