"Pepper X"

Carolina, USA

Capsicum chinense 

Styrke: 2,693,000 Scoville! (VERDENS STERKESTE CHILI)

Vekst: 6/10

Produktivitet: 6/10 

Vanskelighetsgrad: 6/10

Ok, her må det klargjøres en del ting før vi går inn på mine erfaringer med "Pepper X", en chili som ikke offisielt er på markedet ennå. 

Som dere sikkert vet, har Carolina Reaper offisielt vært verdens sterkeste chili siden 2013, et år etter at den ble lansert av Smokin Ed Currie og hans "Puckerbutt Pepper Company". I 2017, da Reaperen på nytt fikk bekreftet sin Guinness-rekord, ble den offisielt målt til 1,6 millioner Scoville-grader, og i senere år har vi fått målinger som bikker 2 millioner. Da kan man begynne å forstå hvor sterk Pepper X på godt over 2 millioner er. Og nå i 2023 vet vi jo alle at denne chilien er den nye offisielle verdensrekordholderen på 2,6 millioner scoville.

Etter at Carolina Reaperen tok tittelen, var det én ting veldig få visste; Smokin Ed Currie jobbet allerede på denne tiden i all hemmelighet med å få fram den neste rekordholderen. En av dem han begynte å få en god følelse for, var Pepper X. I 2017 kom de første bevisene på at Pepper X faktisk fantes, da den ble lansert i en saus for det populære YouTube-showet "Hot Ones". Så ble det relativt stille på Pepper X-fronten, men Smokin Ed insisterte på at dette var den nye rekordholderen, og mente at Guinness rett og slett ikke hadde fått ut fingeren og det var derfor den ikke var blitt registrert.

Guinness hadde derimot imellomtiden endret reglene for hvordan styrken på en chili måles, først og fremst på grunn av Smokin Eds tidligere rekordholder, Carolina Reaper. Da den fikk tittelen, var det kun én eller noen få chilier fra samme plante som ble målt, og bare det. Siden har Guinness gått over til å måle en arts snittverdi, og også hvor stabil arten er. Dette kan også være grunnen til at Smokin Ed ikke har lansert verken frø, planter eller ferske chilier av Pepper X ennå, da han forsøker å stabilisere den.

Nå som Pepper X har blitt den nye kongen av chiliverden, holder Smokin Ed frøene og arten for seg selv. I tillegg til sausen The Last Dab har han sendt noen få frø til noen få chiliprodusenter for videre stabilisering. Og det er her det begynner å bli interessant.

I løpet av min chilireise har jeg vært veldig aktiv på chiliforumene og delt frø med folk fra hele verden. I en av disse utvekslingene kom jeg i kontakt med noen som hadde kommet over noen "Pepper X"-frø. Vedkommende ønsket ikke å si hvor han hadde fått frøene fra, og kunne ikke med 100% sikkerhet si det faktisk var Pepper X, igjen fordi planten ikke offisielt er blitt lansert.

Jeg var mildt sagt kritisk da jeg sådde disse frøene sesongen 2022, men pga. hva det potensielt kunne være, sådde jeg alle frøene jeg hadde. Jeg ble positivt overasket over at jeg fikk en relativt høy spiringsrate, og fikk planter som vokste seg ekstremt store, sterke og robuste. Klassisk Chinense-vekst med en ekstremt sterk grunnstamme og god grenutvikling.

Jeg var fortsatt skeptisk, men fornøyd med utviklingen til en dag jeg oppdaget en moden frukt. Fargen var riktig, fasongen var riktig. Hmm ... Kan det være? Dette var fortsatt relativt tidlig i sesongen da plantene fremdeles sto inne, og de første chiliene som kommer er ofte ikke representative for hvordan frukten blir seende ut når planten har fått utvikle seg, så jeg håpet og ventet.

Lengre ut i sesongen ble jeg mer og mer overbevist om at dette potensielt faktisk kan være den ekte Pepper X. Jeg har fått relativt like resultater når det gjelder frukt og vekst for de plantene som klarte seg (noen ble det ingenting av, og døde raskt, et tegn på at den er ustabil).

Frukten går fra en lys grønn farge til brungrønt og nesten beige, lukten er eeeekstremt fruktig og søt, noe som er litt uventet når man ser fargen. Smaken er nesten ikke der, det er bare sterkt! Styrken slår med en gang og overtar alt, noe som var veldig uventet, da mange Chinense-varianter faktisk har en smak som kan merkes før styrken kommer. Her var det kun styrke, noe som igjen fikk meg til å begynne å tenke.

Nå i 2023 har vi fokusert på å dyrke den videre og velge ut de beste phenotypene med gode resultater. 

Om det er Pepper X eller ikke, er umulig å si, men jeg har trua. Inntil videre vil jeg alltid omtale disse som Løkkens "Pepper X".

Black Pearl
USA