Papaya Papi

Løkken Gård, Hvaler

Capsicum chinense x Capsicum baccatum 

Styrke: Sterk, ca. 300.000 Scoville

Vekst: 10/10

Produktivitet: 10/10

Vanskelighetsgrad: 3/10

 

Dette er et hemmelig prosjekt jeg har holdt på med i tre år, og endelig er det klart til å lansere det. Dette er min mest vellykkede krysning hittil, og er blitt min nye favorittvariant. Når jeg skal skape nye chilier fokuserer jeg spesielt på at plantene skal bli store, produsere rikelig og ha god smak. Papaya Papi har alle disse egenskapene i så stor grad at jeg aldri har sett lignende hos noen annen plante eller sort.

Foreldrene jeg brukte i krysningen er fortsatt en hemmelighet, men jeg tok to svært gode kandidater for krysspollinering fra Baccatum- og Chinense-familiene. Jeg hadde ikke i mine villeste drømmer sett for meg hvor bra resultatet ble.

Planten har fått flest trekk fra Chinense-familien, men mye av smaken fra Baccatum-familien.

Planten vil vokse som en typisk Chinense, relativt sakte i begynnelsen, men vil utvikle en tykk stamme som det så skyter skudd ut ifra. Den vil vokse seg ekstremt stor både i høyde og bredde, og tar som regel all den plassen den får. Dette er alt vel og bra, og ofte mye bedre enn mange andre sorter, men det er i produktiviteten og smaken Papaya Papi virkelig briljerer.

Jeg har aldri sett lignende til produksjon, den pumper bokstavelig ut chili overalt! De vokser ofte i klaser langs hele planten, i 2021 hadde jeg bokstavelig talt en hengende rad med frukt langs hele stilken og hundrevis av frukt over hele planten.

Siden den ikke er 100 % stabilisert enda, er det noen planter som får avvik i fruktens utseende, men jeg fortsetter å jobbe med å stabilisere tre forskjellige varianter av samme kryss med forskjellige unike karakterer.

Generelt sett vil frukten være tåreformet med en intens signalgul farge, men jeg jobber også med å stabilisere en oransje variant.

Sist, men så absolutt ikke minst, er det smaken og aromaen, og det er der den har fått sitt navn: Papaya Papi.

Ekstremt tropiske noter med lukt av papaya, mango, sitrus og rabarbra. En av, om ikke den beste, chilismaken jeg noensinne har opplevd.

Men ikke spis for mye! Denne er sterk, veldig sterk. Vi snakker ikke om Carolina Reaper sterk, men utfra egen erfaring vil jeg si den ligger på rundt 300.000 Scoville, eller som den sterkeste Habanero du kan være heldig (eller uheldig) nok å finne.


Lemondrop / Aji Limon
Peru