Chiltepin

Mexico/USA.

Capsicum annum 

Styrke: Medium – sterk 50.000–100.000 Scoville

Vekst: 6/10

Produktivitet: 6/10

Vanskelighetsgrad: 5/10 (kan være vanskelig å få til å spire)


Chiltepin er en viltvoksende chili som stammer fra et område mellom sørstatene i USA og Mexico. Disse frøene ha jeg fått en god venn som plukket dem i ørkenen i Arizona, der de har en lang historie som ingrediens i tradisjonell meksikansk mat. Det finnes «Chiltepineros» som høster disse chiliene vilt i ørkenen og selger dem videre, både ferske og tørket.

Denne planten kan være vanskelig å få til å spire på grunn av de spesifikke områdene som den tradisjonelt vokser i (tørre ørkenområder). Den har en svært unik vekst: Først vokser vertikalt med nesten parallelle bladskiller. Videre vil den forgrene seg og ble til en liten busk med ekstremt symmetrisk vekst. Fruktene ligner på bittesmå røde knopper på størrelse med rips, og har en svært unik smak. Styrken ligger rundt en mild Habanero. Den har en røykpreget, jordaktig aroma med noe bitterhet. Tradisjonelt tørker man chilien og bruker den til salsa, sauser og knust til pulver. Et annet velsmakende alternativ er å sylte den med urter til bruk i all form for meksikansk mat.

Med denne planten er det ekstremt viktig å ikke vanne for mye, da dette kan føre til rotråte raskere enn hos andre varianter.


Axels Nuclear Cayenne
Løkken Gård, Hvaler