Alle som kan, burde gi chili en sjanse, du trenger ikke være redd! Det viktigste er at du finner ut hvor du ligger på styrkeskalaen, og finner noe som er komfortabelt for deg … Eller ukomfortabelt, hvis du ønsker det.
Chili handler i bunn og grunn om ikke å gjøre ting ubehagelig sterkt. Historisk handler det snarere om å gi maten noe mer, noe ekstra. Når vi reiser til utlandet og mer tropiske reisemål, kan vi ofte oppleve at maten er altfor sterk for vår vanlige skandinaviske gane. Grunnen er rett og slett at folk med andre matkulturer har bygd opp en toleranse over tid, siden de har lang tradisjon med å bruke chili og har hatt det tilgjengelig i hundre- eller tusenvis av år.
Capsaicin, eller virkestoffet som gjør chilien sterk, er egentlig chiliens forsvarsmekanisme, noe som også gjør den så fascinerende. Dette kan selvsagt betraktes som både positivt og negativt. Capsaicin angriper reseptorene i munnen som registrer varme, og lurer deg til å tro at det er noe veldig varmt som brenner der. Jo mer capsaicin en chili inneholder, desto varmere og sterkere føles det.
Men kan man da tenke seg at denne forsvarsmekanismen ikke fungerer i forhold til oss mennesker i det hele tatt? Til en viss grad ja, men hvis vi ikke hadde vært så fascinert og brukt chilien i så mange tusenvis av år, ville den heller aldri blitt domestisert og utviklet som matplante ved å krysse ulike arter med hverandre. På en måte har chiliens mislykkede forsøk på å holde oss borte fra den, vært dens største suksess.
For oss handler det om å gi maten det lille ekstra, den nye smaken som pepperen ga da den ble mer tilgjengelig for nordmenn på 1500-tallet. Chili til mat trenger ikke være sterkt, men med de riktige chilisortene vil det gi maten en ekstra dimensjon som ikke vil overdøve alt annet, men jobbe med og fremme andre smaker og ingredienser.
Når man lager mat med chili, anbefales det som regel å tilsette chilien i retten under tilberedningen. Skal man brune løk eller hvitløk, kan man gjøre det sammen med oppkuttet chili og litt olje. Dette kan også gjøres med gryteretter, eller man kan tilsette chilien tidlig sammen med de andre ingrediensene. Varmebehandling av chili vil mildne litt av styrken og sørge for at chilismaken fordeler seg i retten. Kutter man opp chilien fersk og tilsetter den i maten, vil all styrken bli værende i chilien, noe som gjør den mer konsentrert og sterkere. Med milde chilier går dette fint, men går man opp i styrke til noe man ikke er vant til, kan det bli litt for sterkt for noen.