En forvirrende introduksjon til thai-chili


Thai-chili! Mange nordmenn har fått sine første ordentlige opplevelser med chili i Thailand, på godt og vondt, men som oftest vondt. Men thai-chili er ikke bare én ting, da det hittil er blitt funnet godt over 70 forskjellige arter. De fleste har lokale og generelle navn som ofte blir brukt også om andre arter i andre lokal-samfunn.

Når det gjelder thaimat, har thaiene et ordtak: «Mai phet, may arroy» - er det ikke sterkt, er det ikke godt!

Før jeg begynte min chilireise her i Norge bodde, studerte og jobba jeg i Thailand, og allerede da begynte å forstå hvor mange forskjellig chilityper det fantes der, og at det virkelig bruktes i alt av mat. Med den rikholdige chilikulturen og utbredelsen i det asiatiske kjøkkenet er det lett å tenke seg at chilien alltid har vokst vilt i Thailand, men den er faktisk ikke antatt å ha kommet til Thailand før på 1500-tallet. Om chilien da enten kom fra indiske handelsmenn, portugisiske handelsreisende eller spanske oppdagelsesreisende, er et åpent spørsmål.

Så det er lett å tenke seg at «Thai Chili» er én art, men med hittil 79 registrerte arter, er det mye å sette seg inn i. Dette er noen av artene som har en lang historie i thaimat: Prik Kee Noo er den hissig lille røde chilien man ofte finner både i Thailand og resten av verden. Prik Kee Noo betyr skremmende nok «Rat Shit Chilli» på thai. Prik Noom, eller «banana peppers», er en mildere og større chili. Det mistenkes at denne er den samme chilien som i India heter Kashmir og det er der den egentlig kommer fra. For å komplisere ting ytterligere blir  Kashmir også kalt Sriracha, et navn folk flest forbinder med den thailandske chilisausen Sriracha fra byen med samme navn. Så har vi også Prik Yuak, som ble introdusert til Thailand på 1600-tallet fra Sør- og Sentral-Amerika. Det er en av de mildeste chiliene thaiene bruker, da den ofte ikke har noe særlig styrke i det hele tatt.

Det fins nok mange arter vi i Vesten ikke kjenner til, og det registreres nye arter i Thailand hvert år.

 

7 pot familien
En introduksjon til en av verdens sterkeste chili familier