Den historiske reisen til chili

En kort introduksjon til chiliens reise

Per dags dato finnes det chili over hele verden, fra Bulgaria til Australia. Det er da lett å tenke seg at disse alltid har vokst der, men som med alt, har chilien et opphav, og det er med vår hjelp at chili har blitt et globalt fenomen.


Det er flere teorier om det nøyaktige geografiske utgangspunktet for chilien, men ifølge forskere skal chilien stamme fra Andesfjellenene i det vestre til nordvestre Sør-Amerika. Både land som Peru, Bolivia, Mexico og Brasil hevder alle at de er chiliens hjemland. Funn fra helt tilbake til 7500 f.Kr. viser at mennesker har brukt chili til mat i disse områdene.
I det østre Sentral-Mexico har man funnet de tidligste bevisene på at mennesket har domestisert chiliplanten alt for over 6000 år siden. På denne tiden var chilifrukten fortsatt liten, omtrent på størrelse med et bær, som dagens chiltepin- eller tepin-chili, som fremdeles vokser vilt i ørkenområder i Mexico og det sørlige USA. Dette gjør chilien til en av de første dyrkede selv-pollinerende avlingene i store deler av Mellom- og Sør-Amerika. Her på Løkken dyrker vi chiltepin. Frøene har jeg fått via en god venn som har plukket ville frukter i ørkenen i Arizona.

En av grunnene til at det er så vanskelig å fastsette det nøyaktige utgangspunktet for chiliplanten, er fuglene. Det er nemlig et av de få dyreartene som ikke har reseptorer i munnen som registrerer Capsicum, virkestoffet som gjør chilien sterk. Dette gjør fuglene til ekstremt effektive spredere av frø til nye områder.
Da Columbus «oppdaget» Den nye verden, tok han ikke mye med seg tilbake. Det var ikke før under hans andre reise i 1493 at han begynte å innse all rikdommen dette «nye landet» hadde å tilby. En av de tingene han fikk smaken på, var chili, og med sin pepperaktige sterke smak kalte han den opp etter svartpepper. Det er altså der det engelske navnet kommer fra: «peppers». 


Da Columbus kom tilbake til Spania, hadde han med seg chili og frø. Disse spredte videre til lokal-samfunn som begynte å dyrke chilien, og med tid kom chilien seg til Italia og nordover. Chilien hadde på dette tidspunktet ikke nådd ut til resten av i verden, og det var ikke før noen år senere da portugiserne «oppdaget» Brasil at planten spredte seg videre gjennom de portugisiske koloniene sine og til slutt Goa i India. Herfra kunne chilien virkelig spre sine vinger gjennom handelsrutene til Asia og Afrika. Å tenke på at Europa har hatt chili lenger enn India og hele Asia, er ganske sprøtt. Dette viser at det virkelig er på tide å integrere chili i våre hager og måltider, og etablere vår egen chilikultur her i Norge.


Ny plante, nytt hjem
Herding av chiliplanter!