Chili - overvintring

Guide til overvintring av chili og bonsai-chili

Sesongen er dessverre over, du har fortsatt planter igjen som du ønsker å ta vare på til neste sesong, men vet ikke hvordan de får størst mulig sjanse til å overleve vinteren. I denne artikkelen går vi igjennom noen forskjellige måter å overvintre chiliplanter på, og tips og triks for å gi plantene dine den beste sjansen til å overleve.


Det er flere gode grunner til å overvintre plantene dine; kanskje har du funnet en plante du ønsker å ta vare på, kanskje har du lyst til å lage en bonsai-chili? Eller kanskje du rett og slett ønsker å slippe å så nye frø neste sesong? Uansett årsak er det mange gode grunner til å overvintre chiliplanter, men det er et par ting man må passe på når man tar inn planter som har stått ute.


Chili som er plantet i potte, er de enkleste chiliene å overvintre, da de ikke krever noe form for ompotting fra for eksempel plantebed. Det absolutt viktigste å tenke på når man tar inn uteplanter, er skadedyr. Bladlus, trips, kvitfly og hærmygg er alle skadedyr som plantene dine blir utsatt for i naturen, men ute har vi heldigvis også nyttedyr og rovinsekter som holder disse i sjakk. Når du får med deg disse inn fra en uteplante, er det derimot ingen form for nyttedyr innendørs, og potensielle skadedyr kan bli katastrofale. Derfor er det absolutt viktigste når du skal ta inn en plante at du skyller og desinfiserer den grundig.


Mange av skadedyrene bor også i jorden, så hvis man beholder jorden i potta, er det viktig å behandle jorden. For en engangsbehandling kan man bruke H2O2, eller hydrogenperoksid. Hydrogenperoksid kan kjøpes på apotek, men vi anbefaler å kjøpe et produkt som er beregnet til bruk i landbruk, da disse ofte er rimeligere. Bland deretter ut H202 med vann og tilsett dette i chilliplantens tørre jord - det er viktig at jorden er tørr, da overvanning på dette stadiet risikerer å ta livet av planten. Hvis du hører at det begynner å boble, er det bare bra, det betyr at H202 løser opp oksygenmolekylet sitt. I denne prosessen drepes alt av larver og ønskede udyr, samtidig som det gir en god boost med oksygen til plantens rotsone. Dette vil også øke sjansene for at planten vil overleve og gi den en best mulig start på overvintringsprosessen.


H2O2 er fantastisk for planter, men det finnes også en annen måte å rydde ut og rense jorden på som kan brukes alene eller etter en H2O2-behandling; nematoder. Nematoder finnes over hele verden. Det anslås at det finnes alt mellom 100 000 til 2 000 000 arter, noen bedre enn andre. Disse mikroskopiske ormene får man kjøpt som nyttedyr på nettet. De angriper forskjellige typer skadedyr, men for overvintring av chili anbefaler vi arter som er rettet mot trips og hærmygg. Disse ormene vil sikte seg inn på larvene og eggene som er i jorden, og vil over tid svekke og holde populasjonen under kontroll. H2O2-metoden vil sannsynligvis utrydde populasjonen av skadedyr, og kan tilføres igjen etter to uker, men da er det viktig at man ikke har introdusert nematoder, da denne populasjonen vil bli også vil bli utsatt.


Man kan også gjøre det veldig enkelt med ved å bytte til ny velegnet jord. Grav røttene forsiktig opp fra siden av potta, løft opp rotsonen og skyll grundig bort den resterende jorden – du skal kun ha rotmasse igjen. Plant deretter i porøs og luftig jord og sett planten et varmt og helst forholdsvis lyst sted.


Det neste steget kan virke uproduktivt, men er grunnleggende når det gjelder overvintring: beskjæring, aggressiv beskjæring. Vil du gi planten den enklest mulige overgangen fra ute til inne, bidrar beskjæringen til å lette prosessen. Uten tilsatt lys og god luftbevegelse vil blader falle av og svake grener sakte dø. Dette kan virke veldig skremmende, men det er chiliens naturlige livssyklus. Så lenge planten ikke dør helt (noe som skjer), vil den felle nesten alt bladverk før den går i dvale og begynner å genere ny vekst igjen. Det er her beskjæringen kommer inn i bildet, klipp av alt av grener inn mot hovedstilken (se bilde) og skyll grundig av resterende plante for å fjerne udyr. Her kan man også spraye med en H2O2-vannløsning for å ta knekken på alt av uønskede innsekter. Neem-olje kan også brukes til dette formålet, men for å utradere alt anbefaler vi hydrogenperoksid.


Sett deretter planten (med behandlet potte som beskrevet ovenfor) et varmt og lunt sted. Eller plant den i ny porøs jord og sett også den varmt og lunt. Spray gjerne planten med vann og pass på at man ikke overvanner. Siden planten er i en slags dvale, er det viktig å ikke gi for mye vann, da chiliplanten så å si ikke tar opp noe væske fra jorden.

For chiliplanter som er plantet i bed, følger du samme rutine som om du skulle fornye jorden i potte: Grav ned rundt planten og beskjær røttene så du får en rotball. Skyll deretter denne grundig så du kun har røtter igjen. Beskjær og vask planten og sett den deretter et varmt og lunt sted med ny porøs og luftholdig jord.


Bonchi, den elegante måten å overvintre en chili på

Bonchi, eller bonsai-chili, er en morsom, vakker og plassbesparende måte å overvintre chili på, og er ikke mye mer komplisert enn den tradisjonelle måten for overvintring.
Den største forskjellen når det gjelder bonchi og overvintring, er at man fokuserer på rotsonen. Istedenfor kun å fjerne og skylle rotsonen, vil beskjæring og plassering av røtter være det viktigste, da det er dette som får bonchien din til å se fabelaktig ut. Dette starter med rotballen; fjern alle tynne røtter slik at kun hovedrøttene beholdes. Dette vil få bonchien din til å se ut som et lite tre med kraftige røtter. Beskjær så også planten så det kun er én stamme eller noen få hovedgrener igjen.


Sett bonchien i en liten dekorativ potte og organiser røttene etter ønske. Bruk gjerne stener til å dekorere bonchien ytterlige, og mose når chilien har fått sine første skudd. Sett planten et varmt og lunt sted med tilgang til lys - og vent og se! Etter alt fra et par uker til et par måneder vil du se at nye skudd utvikle seg. Deretter kan chilen formes til ønsket fasong med beskjæring. Siden det ofte er lite vekstmedium i bonchi-potten, vil regelmessig tilførsel av næring være nødvendig når veksten har kommet i gang.


Det er ingen garanti for at overvintrede chilier vil overleve, så ikke fortvil om noen skulle dø. Det er alltid noen som ikke vil overleve, men med denne informasjonen skal du ha gode muligheter for å overvintre plantene dine!


Chili, innhøstning og frøsanking
I denne artikkelen går vi igjennom sankingsprosessen, tips og triks fot å modne chili og hvordan du oppbevarer frø fra dine yndlingschili som du kan så i neste sesong.