Chili, innhøstning og frøsanking

I denne artikkelen går vi igjennom sankingsprosessen, tips og triks fot å modne chili og hvordan du oppbevarer frø fra dine yndlingschili som du kan så i neste sesong.

Det harde arbeidet er over, og du har klart noe som egentlig ikke burde være mulig, å dyrke chili i Norge! Innhøstning er den morsomste delen av dyrkninga, mener vi, men det kan også være litt trist. Det er begynnelsen av slutten, og ofte kommer innhøstningen når plantene er på siste stadium og det er gjerne mye som ikke rekker å bli modent.


Når det gjelder sanking, er vel det den enkleste delen, men her kan det også være noen små utfordringer. Generelt sett holder det å plukke chili rett fra planten, men det er noen varianter som har tykkere stilk enn andre. Da er det lurt å bruke en saks eller en annen form for kutteredskap, så man ikke drar med seg en gren eller to når man skal prøve å plukke.

En sykdom som nesten alltid dukker opp mot slutten av sesongen er rotråte. Denne sykdommen utvikler seg både på planten og på frukten. I frukten vil du se at den får brune, myke punkter som etter hvert får chilien til å mugne fra innsiden. Hvis man ser råte i frukten, er det lite man kan gjøre, med mindre man oppdager det tidlig. Det beste å gjøre da er å høste den rammede frukten og prøve å skjære bort den angrepne delen. Råte i planten utvikler seg litt annerledes; du vil se brune punkter som dukker opp på grenen, som så sakte utvikler seg videre og dreper den angrepne grenen sammen med chiliene som er på. Her kan man heldigvis fortsatt redde frukten hvis man oppdager det i tide, og høster de chiliene som vokser på den utsatte grenen.


Som regel er det rotråte i kombinasjon med lave temperaturer som tar knekken på chiliplantene utover høsten, og det er alltid chilier som ikke vil rekke å bli modne. Det betyr heldigvis ikke at alt er tapt, da det fins et par metoder du kan bruke for å etter-modne chiliene dine. Den første og enkleste metoden er den samme man gjør med tomater; plukke dem og legge dem i et varmt og lyst kjøkkenvindu, for eksempel. Her er det viktig å holde et øye på dem og sjekke daglig så de ikke begynner å mugne. Klem forsiktig på frukten, og hvis den begynner å bli myk, er det best å bruke den med en gang før den begynner å mugne.


Hvis man har plass og det er mye frukt igjen på planten, fins det også en annen måte å modne på. Kutt rett og slett av en gren, eller riv eventuelt opp hele planten, og heng den opp ned med frukten fortsatt på planten eller grenen man har kuttet. Her er det ikke like viktig med sol og varme, så har man en oppvarmet garasje, kan man fint henge det der. Jo høyere temperatur du har, desto fortere vil chilien modnes. Med denne teknikken er det også en mindre risiko for at frukten vil mugne, da det ikke er noe kontaktpunkt som chilien hviler på. Med denne metoden kan du også la det henge over lengre tid og tørke ut chiliene. Bare pass på at det ikke er for fuktig, så kan du ha chili gjennom hele vinteren.


Sanking av frø er en veldig fin måte å ta vare på yndlingssortene dine på slik at du kan ha dem til neste sesong, men dette er nok også den kjedeligste delen av innhøstingsprosessen, og det som vil ta lengst tid. Her er det et par ting du vil trenge: En skarp kniv, skjærebrett,  kjøkkenpapir eller tykt toalettpapir, penn eller blyant, hansker og raskefat.


Hansker kan virke litt over-kill, og det mente jeg også i begynnelsen. Det er ikke før det har gått 24 timer, hendene dine brenner og alt du tar på begynner å svi, at du kanskje angrer på at du ikke brukte hansker. Hvis man håndterer noen av de sterkeste chiliene, vil et par med vanlige vinylhansker vare rundt en times tid før det trenger gjennom plasten og man burde ta et nytt par.


Å ta frø er ikke noe hokuspokus, men det er viktig at man tar én variant om gangen, ellers er det veldig lett å bomme og blande frøene hvis man tar flere sorter om gangen. Når man har tatt ut frøene, bretter du dem inn i litt tykt kjøkken- eller toalettpapir. Merker dem helst med penn eller blyant, tusj kan være en utfordring hvis den flyter ut, da blekket kan ødelegge frøene. Frøpakkene legges i et varmt sted med god luftsirkulasjon. Legger man frøene for eksempel tett sammen i en boks med lokk, vil fuktigheten som fortsatt er i frøene ikke ha noe mulighet å fordampe. Da vil muggen overta og ødelegge frøene som du har jobbet så hardt for å samle. Etter to uker burde frøene være tørre. Dette kan man sjekke ved å ta et frø og klemme på det fra sidene. Bøyer det seg, er det fortsatt fuktighet i det, men hvis det brekker i to, vet du at det er ferdige tørket. Da kan frøene overføres til en lufttett plastpose og oppbevares et mørket og kjølig ste, for eksempel et kjøkkenskap.

 

Med disse triksene og teknikkene kan du utnytte chiliplanten til sitt fulle potensial, samtidig som du er forberedt på den nye sesongen.    


En forvirrende introduksjon til thai-chili