Å dyrke chili fra frø

Tips og triks når du sår chili

Allerede nå i februar er et godt tidspunkt for å begynne å så chiliplanter, da chili er relativt saktevoksende i forhold til både tomat og agurk. Derfor er det helt avgjørende å komme i gang tidlig nok, så man får mest mulig ut av den korte sesongen vi har her i Norge.


Man kan godt ta helt vanlig jord fra hagen eller kompost og drysse frøene fritt rundt, og likevel lykkes til en viss grad. Men ofte har man frø fra spesielle planter man gjerne vil få fram, eller man har få frø fra og vil gi dem optimale forhold for å oppnå en høy spiringsrate. Så i denne artikkelen tar jeg for meg alternativene og metodene som kan benyttes, og deler mine preferanser etter mange års utforsking og eksperimentering.


For å få frøene til å spire, er det to ting som gjelder; varme & fuktighet, men det er viktig at det ikke er for vått! Voksne chiliplanter tåler ikke overvanning spesielt godt, og det samme gjelder også når frøene skal spire.

Den enkleste måten å unngå at det blir for fuktig på, er å bruke riktig startmedium eller jord. Her er det helt avgjørende at mediet/jorden er porøs og luftig, så det ikke holder på for mye fuktighet. Såjord, kokosfiber, veksttorv, vermiculitt og rockwool er alle bra alternativer, da disse har de egenskapene man er ute etter. For alle ovennevnte alternativer unntatt vermiculitt og rockwool kan man også blande inn perlitt for å øke dreneringsevnen og unngå overvanning.


Videre finnes det også en annen metode å så frø på, men her må man være stø på hånden. «Papirmetoden» er relativt enkel å gjennomføre, men det kan bli litt fiklete å plante om spirene. Slik gjør du det: Fukt kjøkkenpapir lett, legg frøene på én side og brett over en gang, eller legg frøene rett på papiret uten å brette. Legg deretter papiret med frøene i en zip lock-pose, og plasser posen på et varmt sted til frøene spirer. Kaffefilter kan også brukes. En relativ enkel prosess, men det kan bli en utfordring når de skjøre spirene skal plantes i valgt vekstmedium.


Et annet alternativ er å bruke er «såbrett». Disse brettene har en rekke celler, og kan kjøpes både med og uten vekstmedium. Såbrettene som leveres med vekstmedium er de enkleste å bruke, da alt er blandet og ferdig og man kun trenger å så frøene i cellene. Kjøper man såbrett uten medium, fyller man bare på valgt medium, presser lett sammen og sår frøene sine.


Små plantepotter er også fine å bruke, men her er det ofte en god idé å så flere frø i hver potte og deretter plante dem om når de har fått riktig størrelse. På denne måten blir det mye enklere å få oversikt i denne kritiske fasen.


Å fukte jorden før man sår frøene sine er en god idé, da frøene kun skal plasseres noen millimeter ned i jorden. Det er nemlig fort gjort å skylle bort frøene under vanning hvis man ikke er forsiktig. Fukt jorden lett med en sprayflaske eller trykksprøyte. Det er heller ikke nødvendig å tilsette noen form for næring, da dette ikke trengs for at planten skal spire og rett og slett kan skade unge planter. Vann vekstmediet så alt er fuktig, men ikke gjennomvått.


Plasser frøene på det varmeste stedet i huset, et oppvarmet badegulv er for eksempel et helt perfekt sted å sette de nysådde chiliene dine. Chilifrø spirer best mellom 25-30 grader, men spirer også fint på lavere temperaturer, selv om dette kan påvirke spiringstiden og -raten. Det er alltid noen frø som ikke vil spire, så det kan være fornuftig å så noen ekstra frø av hver variant man ønsker å få fram. En enkel måte på å holde best mulig på varmen og fukten på, er å bruke minidrivhus. Da slipper man også å vanne like ofte, da minimalt av fukten forsvinner over tid.


Hvis du ikke har et minidrivhus, kan du oppnå samme effekt ved å plassere en klar oppbevaringsboks over pottene, eller dekke dem med plastfolie.

Når du sår frø, trenger du ikke tenke på lys, da det kun er varme og fuktighet som er viktig for å best mulig spiring.

Så er det bare å vente! De fleste frøene vil begynne å spire etter en ukes tid eller to, men det er noen varianter som kan ta mye lengre tid, så ikke gi opp! Jeg har personlig hatt frø som har spirt opp til fem måneder etter at jeg sådde dem!


Når frøene dine endelig har spirt, er det på tide å gi dem litt lys! I begynnelsen trenger de relativt lite, men det er en god idé å holde et øye på dem mens de vokser, så du kan se om de trenger mer lys eller ikke. Ser du at plantene dine strekker seg veldig og begynner å falle over hverandre, er dette et typisk tegn på at de ikke får nok lys. Dette er selvsagt noe du helst vil unngå. Hvis plantene strekker seg for langt, tyder det på at de ikke får tilstrekkelig med lys. Dette vil føre til at spiren utvikler en svak stilk som ikke kan støtte veksten til planten. Som regel vil ikke spiren dø, men det blir en utfordring for plantens senere vekst og utvikling.


Rundt denne perioden er det også lurt å begynne å lufte litt hvis man har minidrivhus eller lignende. Forskjellige varianter utvikler seg på forskjellige måter, men når spiren er mellom 2,5 cm–3,5 cm høy, kan du begynne å lufte. Begynn forsiktig med å lufte i korte perioder, åpne luftehull på et minidrivhus eller sett opp en liten sprekk hvis du har laget noe selv. Start med 20 minutter og øk gradvis dag etter dag til alle luftekanalene er helt eller delvis åpne. Dette vil la de unge plantene tilpasse seg til den lavere luftfuktigheten og gjøre dem klar for omplanting. Gjør man dette for raskt, kan imidlertid planten gå i sjokk og dø, så hold ett godt øye på spirene dine mens du lufter, iallfall i starten.

Så dette var en liten gjennomgang av hva du kan gjøre for å få best mulige resultater når det gjelder å få en god start på chilisesongen din! Og ikke fortvil hvis det skulle skjære seg, da vi kommer til å ha et spennende utvalg av chiliplanter i både styrke og smak i 2023 på Løkken Gård!

Lykke til, og hvis det skulle være noen spørsmål om alt relatert til chili, er det bare å ta kontakt!

Chili - overvintring
Guide til overvintring av chili og bonsai-chili