7 pot familien

En introduksjon til en av verdens sterkeste chili familier


7 Pot-familien kommer fra Karibia, og slo an på det internasjonale markedet på 90-tallet med 7 Pot Trinidad fra øya med samme navn. Trinidad er kjent for sine sterke chilier; den berømte Trinidad Moruga Scorpion er fra samme øy, og var Guinness-rekordholderen før den berømte Carolina Reaper tok tittelen i 2013. Det er mange som mener at Trinidad Moruga Scorpion er i 7 Pot-familien, noe som ikke er vanskelig å forestille seg.

7 Pot har fått navnet sitt fra sin kulinariske bruk på øyene, da én chili er nok til å krydre 7 gryter med mat. Da kan man virkelig forestille seg styrken som disse chiliene har.

Det finnes nå en hel familie av 7 Pots; noen som har utviklet seg naturlig og andre som er blitt krysset frem av likesinnede «chili heads». I forhold til den klassiske 7 Pot Trinidad er 7 Pot Jonah en større, sterkere og fruktigere variant fra samme øy. 7 Pot Douglah er igjen sterkere enn de to første som er nevnt. Den har fått navnet sitt etter fargen, som er lys brun til beige - «Douglah» på det lokale språket betyr «blandet rase». 7 Pot Barrackpore er også litt større og sterkere enn den tradisjonelle 7 Pot Trinidad, og kommer fra byen med samme navn i Trinidad. Det finnes også en viltvoksende gul 7 Pot Trinidad som er litt mildere, men har en mer tropisk ananaslignende smak. Som dere sikkert forstår, finnes det mange forskjellige ville varianter av 7 Pot-familien, og sannsynligvis flere vi i Vesten ikke kjenner til ennå. En hederlig omtale går til 7 Pot Brainstrain, som over flere år er blitt selektivt dyrket og utviklet av David Capiello fra den originale 7 Pot Trinidad.

Men det er ikke bare sivilbefolkningen som har en interesse for denne familien; militæret har også funnet et bruksområde for 7 Pot-varianten i pepperspray og utviklingen av en «chili-granat» til bruk som et ikke-dødelig våpen.

På grunn av sin ville bakgrunn, ekstreme styrke og gode smak er 7 Pot-familien blitt krysset ekstensivt av chili-entusiaster, og vi har fått nye og spennende varianter. En vi liker og dyrker her på Løkken Gård, er 7 Pot Primo, et kryss mellom Naga Morich og den klassiske 7 Pot Trinidad. Resultatet er en produktiv plante som vil utvikle relativt små, røde og hissige chilier. For oss er det to ting vi ser etter i chili; smak & utseende, og 7 Pot Primo har begge. Med sin ekstremt fruktige smak, gode produktivitet og en nydelig liten frukt med en fin liten hale, har 7 Pot Primo alt det vi ser etter i en chili - og det er derfor vi elsker den.


En nybegynners guide til chili i mat